Hivatali információk


GYERMEKKERESZTELÉSSEL KAPCSOLATOS ÚTMUTATÁS

 

1.    ÁLTALÁNOS ELV

Gyermekkeresztelésről beszélünk 7 éves korig, illetve addig, amíg nem jár a gyermek iskolába. Hét éves kortól pappal beszéljék meg a keresztelést.

     2. HOL LAKIK A CSALÁD?

- Területileg hozzánk tartozik-e?(pontosan melyik utcában laknak?)

          Területi elv: miszerint az egyházmegye plébániákra van osztva. Ha más plébánia területén lakik, de itt szeretné kereszteltetni, akkor kérjük, hogy hozzon keresztelési engedélyt, és egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy azon a plébánián, ahová területileg tartozik, lelkiismereti kötelessége rendszeresen anyagilag támogatni az egyházat (egyházi „adó”).

  

  3. KI KÉRHETI A GYERMEK KERESZTELÉSÉT?

         - Az, aki a gyermeket neveli (általában az egyik szülő). Előfordulhat azonban, hogy az adminisztratív rész lebonyolítását nem a szülő végzi, de mindenképpen felhívjuk a figyelmet, hogy a keresztelési oktatáson az egyik szülő és az egyik keresztszülő jelenjen meg, mert ezáltal fejezik ki egyértelműen komoly szándékukat a gyermek vallásos nevelésére vonatkozóan.

 

    4. KI LEHET KERESZTSZÜLŐ?

Legalább 16 éves, katolikusnak keresztelt (római vagy görög), és rendezett legyen az egyházi helyzete (elsőáldozás, bérmálkozás, egyházi házasság); ha nem a plébániánk területén lakik, akkor kérnünk kell, hogy hozzon a területileg illetékes plébánosától keresztszülői igazolást. Nem lehet az édesapa és az édesanya.

 

      5. MIKOR LEHET KERESZTELNI

Tekintettel azonban arra, hogy városi plébánia vagyunk, össze kell vonnunk a kereszteléseket. Nem tudjuk biztosítani azt, hogy minden gyermeket külön-külön kereszteljünk. Ezért kérjük a hívek megértését.

Jól bevált gyakorlat, hogy:

minden hónap második, harmadik és negyedik vasárnapján fél 12-kor van ünnepélyes keresztelés, továbbá karácsony és húsvét másnapján szintén fél 12-kor.

Tekintettel arra, hogy a plébános sajátos kötelessége a keresztség szentségének kiszolgáltatása (C. I. C. 530. kán. 1. pont), a szokásostól eltérő időpontot vele kell egyeztetni.

Különösen kerülnünk kell, hogy vasárnap misék közben, sokszor kapkodva kereszteljünk. Ez nagyon méltatlan a szentség kiszolgáltatásához, és a szolgálattevőket is kellemetlen helyzetbe hozza, ezért fél 12-kor kezdődik a keresztelés.

    

 6. KERESZTELÉSI OKTATÁS

Plébániánkon az ünnepélyes keresztelés előtti napokon, minden második, harmadik és negyedik szombaton keresztelési oktatást tartunk délután 17 órától. Ezekre azokat a szülőket és keresztszülőket várjuk, akik másnap részt vesznek a keresztelésen. A keresztelési oktatáson való részvétel segíteni szeretne abban, hogy minél mélyebben átéljük a keresztelés eseményét, megértsük annak jelentőségét életünkben.