Fiatalok és szerzetesek találkozója

 

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája Fiatalok és szerzetesek Találkozóját rendezte meg 2017. február 4-én a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Plébánián. A találkozón az egyházmegye területén szolgáló Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért krisztushívők egyházmegyei jogú hivatalos társulása, a Kamilliánus Nővérek és a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Kongregációjának tagjai, valamint a budapesti székhelyű Shalom katolikus közösség vett részt.

Az összejövetel vidám, kötetlen formájú kávéházi hangulatban telt, ahol közel hatvan fiatal ismerkedett a szerzetesek életével. A találkozó célját Nagy Zsolt atya ifjúsági referens úgy fogalmazta meg, hogy egy személyes, közvetlen ismerkedést terveztek, amely lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok előtt életszerűvé váljon a papi, szerzetesi hivatás megismerésével az Isten melletti elköteleződés és az egyházban való szerepvállalás. A kávéházi beszélgetés során a diákok olyan papok, szerzetesek életét is megismerhették, amely azt is mutatja, hogy az Isten a legkülönbözőbb módon hív meg a hivatásra.

A nap során Hollósy Tibor történész, középiskolai tanár egy átfogó képet adott az európai szerzetesrendekről. Az előadás után Nagy Zsolt atya megjegyezte, minden kornak megvan a maga krízise, amire mintegy válaszként születtek a szerzetes közösségek.  Létrejöttek többek között a szegényeket, a betegeket, a kallódó fiatalokat felkaroló rendek, az oktatásban tevékenykedők, a hitvédők, de hídépítő rendről is hallottunk. Napjaink sem mentesek a krízisektől, amire megoldásként közösségek szerveződnek. Ma, a fiatalok nehézségeivel találkozunk, életvezetésükben, hivatástisztázásukban általános a bizonytalanság, a tanácstalanság, annál is inkább jelent ez krízist, mivel ők fogják alakítani a jövő társadalmát, egyházát. Ebben segít a fiatalok evangelizálására alakult Shalom Katolikus közösség is, akik a találkozó meghívott vendégeként bemutatkoztak.

A tanúságtételük után tánccal evangelizált a közösség, vidám hangulatot teremtve, majd mindenki elcsöndesedett a Szentségimádás során.

 

Kovács Ágnes

egyházmegyei sajtóiroda