Házaspárok útját áldották meg Nyíregyházán

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegyével karöltve házasságban élők és házasságra készülők számára szervez programokat az országos „Házasság hete” programsorozathoz kapcsolódva 2017.  február 12-19 között.

A programsorozatot a január 23-ától induló szerelmes kalandtúra nyitotta meg, amely a hirdetés szerint ifjú pároknak ötletet, kisgyerekeseknek „alibit”, kirepülő gyerekeseknek emlékeztetőt, idős pároknak pedig reneszánsz hangulatot jelent. Ezt követően 11-én, a Görögkatolikus Farsangi Bál várta a családosokat, az azt követő vasárnap pedig a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban szentmise keretében áldották meg a jubiláló házaspárokat, majd Szocska A. Ábel OSBM apostoli kormányzó ünnepi beszédében szólt a résztvevőkhöz a Szent Miklós–székesegyházban vecsernye keretében.

Házasság Világnapján, 14-én adták át és áldották meg a Nyíregyháza Sóstó-gyógyfürdő sétányán felállított „Házaspárok útját” a testvéregyházak részvételével. A 16 stációból álló út a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jeleníti meg. A rendezvényen Tóth László nyíregyházi plébános köszöntötte az egybegyűlteket, amelyen részt vettek: Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Szocska Ábel görögkatolikus apostoli kormányzó, dr. Gál Sándor református esperes, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Dicső Péter, a Nyírvédő Kft csoportvezetője és a stációk örökbefogadói. 

Ezután Zsatkuné Szabó Mónika a projekt megvalósítója bemutatta a házaspárok útját, beszámolt a megvalósulás körülményeiről és nem utolsó sorban tanúságtételével gazdagította a résztvevőket. Mónika elmondta, örömére szolgált, hogy a gondviselés a stációk örökbefogadóit már az állomások elkészülése alatt megszólította. Ők nemcsak annak megvalósulásában segítettek, hanem a későbbiekben imáikkal is kísérik a családokat. Ezután személyes életéből osztott meg néhány momentumot a jelenlévőkkel. Mónika és férje 26 éve boldog házasságban élnek, két felnőtt gyermekük van, és ő felnőtt korban nehéz élethelyzetben tért meg, majd szentségekhez járult.  Családjával a „Hálát adnunk” című 15. stációt fogadták örökbe, mert mint mondta, minden nap van miért hálát adniuk.

A megtérése után megváltozott az élete és munkája is más irányt vett.  Esküvői kiállítás szervezőként számtalan ifjú párral találkozott, akik boldogan készültek a házasságkötésükre. Ugyanakkor szembesülnie kellett azzal is, hogy nőtt a válások száma, sőt, ma már egyre kevesebben vállalják az elköteleződést. Ez indította őt arra, hogy képességeit, adottságait kamatoztassa, gyümölcsözővé tegye és felajánlotta a segítségét a nyíregyházi római katolikus egyházközség szolgálatába azzal a reménnyel, hogy programok szervezésével tehet valamit, amelyek felhívják a figyelmet a házasság szerepére, a családban élés fontosságára.

Terveit — a Házaspárok útja szellemi tulajdonosa  — a Magyar Schönstatti Családok a Családokért egyesület örömmel fogadta és segítette a kezdeményezését, amelyet a nyíregyházi önkormányzat is támogatott mert megengedték, hogy közterületen  felállítsák a házasélet legfontosabb élethelyzeteire utaló 16 stációt. A Házaspárok útjára a jelen lévő felekezetek képviselői áldást mondtak, majd Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya megáldotta és megszentelte azt.

Az esemény végén Tóth László plébános külön köszönetet mondott azoknak a családoknak, házaspároknak, baráti társaságoknak, oktatási intézménynek, szervezeteknek, akik örökbe fogadták a stációkat.